Kako preživjeti blagdane s upalnom bolesti crijeva?

Pitanja vezana za prehranu su učestala kada govorimo o upalnim bolestima crijeva. To je jedino i logično kada znamo da hrana koju konzumiramo ima svoj utjecaj na zdravlje našeg probavnog trakta kao i cijelog organizma. Danas znamo da prehrana ima važnu ulogu u liječenju kroničnih bolesti kao što su dijabetes, povišeni krvni tlak, povećane masnoće i brojne druge bolesti. 

Ljudi koji boluju od upalnih bolesti crijeva su glede prehrane u teškom položaju jer im njihovi liječnici ne mogu preporučiti dijetu, odnosno način prehrane za koju možemo tvrditi da će smanjiti aktivnost njihove bolesti ili održati remisiju. Blagdansko doba je pak izazovno zbog brojnih slastica i tradicionalnih jela koja testiraju granice i najzdravijih crijeva. Slijedi nekoliko savjeta kako „preživjeti“ blagdane:

  1. pripremite se unaprijed! Kraj godine je tradicionalno rezerviran ne samo za obiteljska, već i poslovna okupljanja. Na raznim domjencima često je posluženo više vrsta hrane pa pokušajte odabrati neka jednostavnija i slabije začinjena jela. Ukoliko idete nekome u goste  raspitajte se kod domaćina što namjerava spremati i po potrebi se pripremiti vlastitim grickalicama.  
  2. imajte sa sobom higijenski pribor kao i lijekove! Vlažne maramice uvijek dobro dođu, kao i lijekovi protiv žgaravice, mučnine, ubrzanog prolaska stolice i protiv bolova. Svakako, u dogovoru s Vašim liječnikom.   
  3. nemojte pretjerivati s alkoholom! Nijedna vrsta alkoholnog pića se, naravno, ne može preporučiti kod upalnih bolesti crijeva i zasigurno mogu samo doprinijeti „metežu“ u crijevima. Izbjegavajte punčeve jer su čest izvor infekcija.
  4. pokušajte smanjiti količinu hrane koju unosite po obroku i priuštite crijevima „odmor“ nakon blagdana! Uzmite od svega pomalo, odnosno zaustavite se na dvije sarme i dvije kriške torte koliko god fini bili. Nakon više dana ekscesa u jelu i piću svakako nekoliko dana jedite manje količine laganije slabije začinjene hrane. 
  5. pijte dovoljno vode! Hidratacija je izuzetno važna jer bez dovoljno tekućine crijeva ne mogu raditi svoj posao. Uzmite u obzir da alkohol i slana hrana isušuju organizam što znači da ćete trebati nadoknaditi više tekućine. Umjesto vode dobar izbor je i nezaslađeni biljni čaj.     
  6. redovno uzimajte propisanu terapiju! Upalne bolesti crijeva se liječe prvenstveno lijekovima dok su nam spoznaje o važnosti dijete ograničene. Nemojte zaboraviti ponijeti terapiju sa sobom ukoliko putujete. 
  7. u dogovoru s Vašim liječnikom pokušajte dovesti bolest u remisiju! Postizanje i održavanje dugotrajne remisije bolesti je glavni cilj liječenja i omogućit će vašim crijevima da se dobro nose i sa blagdanskim izazovima. Razgovarajte s Vašim liječnikom gdje se vi nalazite na terapijskom putu. 

Opustite se i uživajte u blagdanima u društvu svoje obitelji i prijatelja!

Dominik Kralj, dr.med.

 

Kliknite ovdje kako biste ispunili naš upitnik i vidjeli ispunjavate li kriterije za besplatni pregled i liječenje!

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi