Klinička ispitivanja

Mi smo dio napretka
svjetske medicine

Tijek kliničkog ispitivanja

Kliničko ispitivanje nudi jedinstvenu opciju liječenja standardnim ili novim pristupom, a ishode liječenja pomno prate naši liječnici i njihovi kolege u inozemstvu. Svi pregledi, dijagnostika i liječenje su besplatni, no prije toga moramo proći određene korake.

Aktivna
klinička ispitivanja

Alergologija i imunologija

Alergologija i imunologija bave se proučavanjem alergijskih reakcija i imunoloških poremećaja. Alergolozi dijagnosticiraju i tretiraju alergijske bolesti kao što su peludna groznica, astma, alergijski dermatitis i alergije na hranu. Imunolozi prate imunološki sustav i liječe autoimune bolesti, poput reumatoidnog artritisa, te pružaju podršku pacijentima s oslabljenim imunološkim sustavom.

Dermatologija

Dermatologija se fokusira na dijagnozu i liječenje problema kože, kose i noktiju. Dermatolozi tretiraju akne, ekceme, psorijazu, dermatitis, tumore kože i infekcije. Oni također pružaju prevenciju i zaštitu od kožnih problema te pomažu pacijentima u održavanju zdrave kože.

Endokrinologija, dijabetes i bolesti metabolizma

Endokrinologija se bavi hormonskim poremećajima, a dijabetologija specijalizira za dijagnozu i liječenje dijabetesa. Endokrinolozi prate stanja kao što su poremećaji štitnjače, nadbubrežnih žlijezda i hormonska neravnoteža. Dijabetolozi se posvećuju kontroli dijabetesa tipa 1 i 2, te prate regulaciju šećera u krvi i pomažu u prevenciji komplikacija.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Fizikalna medicina i rehabilitacija bave se liječenjem i obnovom funkcionalnosti nakon ozljeda ili bolesti. Stručnjaci u ovom području pružaju terapiju, vježbe i tehniku rehabilitacije za osobe koje su pretrpjele ozljede leđa, mišićno-koštanog sustava ili nakon operacija. Cilj je pomoći pacijentima da povrate optimalnu funkcionalnost, smanje bol i poboljšaju kvalitetu života.

Gastroenterologija

Gastroenterologija se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti probavnog sustava. Gastroenterolozi tretiraju stanja poput gastritisa, peptičkog ulkusa, Crohnove bolesti, kolitisa i ciroze jetre. Oni pružaju terapiju, dijetalne smjernice i praćenje kako bi održavali zdrav probavni sustav.

Kardiologija i angiologija

Kardiologija se usredotočuje na dijagnozu i liječenje bolesti srca i krvožilnog sustava, dok angiologija proučava krvne žile. Kardiolozi tretiraju stanja kao što su koronarna bolest srca, aritmije, zatajenje srca te prate opće zdravstveno stanje srca. Angiolozi se bave vaskularnim bolestima poput proširenih vena, tromboza i ateroskleroze te pružaju terapiju kako bi poboljšali cirkulaciju krvi.

Nefrologija

Nefrologija se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti bubrega i mokraćnog sustava. Nefrolozi prate stanja kao što su kronična bubrežna bolest, bubrežni kamenci, hipertenzija i zatajenje bubrega. Ovi stručnjaci pružaju terapiju i savjete kako bi očuvali optimalno funkcioniranje bubrega i zdravlje mokraćnog sustava.

Neurologija

Neurologija se usredotočuje na dijagnozu i liječenje poremećaja živčanog sustava. Neurolozi tretiraju stanja kao što su migrene, epilepsija, Parkinsonova bolest, multiple skleroza i neuropatije. Njihov cilj je očuvati zdravlje mozga i živaca te poboljšati kvalitetu života pacijenata.

Pulmologija

Pulmologija se posvećuje dijagnozi i liječenju bolesti dišnog sustava. Pulmolozi tretiraju stanja kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), plućne infekcije i respiratorne alergije. Njihova svrha je poboljšati funkciju pluća i olakšati disanje pacijentima.

Druga terapijska područja

Poliklinika Solmed predano radi na privlačenju novih istraživačkih projekata (kliničkih ispitivanja) iz inozemstva kako bi omogućili inovativni pristup liječenju što većem broju pacijentima u Republici Hrvatskoj. Ukoliko u ovom trenutku nemamo rješenje za bolest koja Vas muči, ostavite nam Vaše podatke i pravovremeno primite obavijest kada Vam možemo pomoći.

Polikinika Solmed Klinička ispitivanja

Često postavljana pitanja

Svaka pojedinačna studija ima točno određene kriterije koji definiraju bolesnike koji u njoj mogu sudjelovati. Korištenje uključnih i isključnih kriterija važan je princip medicinskog istraživanja koji osigurava pouzdanost konačnih rezultata. Čimbenici koji omogućuju bolesniku sudjelovanje su uključni kriteriji, dok bolesnik koji ima neki od isključnih kriterija nije kandidat za sudjelovanje u studiji. Ovi čimbenici mogu uključivati dob, spol, tip i stadij bolesti, ranije liječenje te ostala medicinska stanja / bolesti. Neke studije uključuju bolesnike oboljele od specifične bolesti, dok se u druge studije uključuju zdravi pojedinci. Važno je napomenuti da uključni i isključni kriteriji nisu definirani kako bi se onemogućilo sudjelovanje bolesnicima na osobnoj razini, već kako bi se identificirala skupina bolesnika koji imaju najveću šansu uspjeha liječenja i kako bi se osigurala sigurnost primjenjene terapije. Također, dobro definirani uključni i isključni kriteriji omogućuju ispitivačima da dobiju jasan odgovor na pitanje koje je studija postavila.

Kliničko ispitivanje je istraživanje na ljudskim dobrovoljcima koje služi da bi se dobio odgovor na specifično medicinsko pitanje. Pažljivo i kvalitetno provedena klinička istraživanja najbrži su i najsigurniji način za otkrivanje novih vrsta liječenja i načina za poboljšanje zdravlja u ljudi. Intervencijske studije istražuju je li eksperimentalno liječenje (ili standardno liječenje primjenjeno na novi način) sigurno i učinkovito u kontroliranim uvjetima, dok opservacijske studije istražuju zdravstvene probleme velikih populacija ljudi u prirodnim uvjetima.

Uvijek je dobro prikupiti dovoljno informacija o kliničkoj studiji u koju je planirano uključenje, te razjasniti sve eventualne nedoumice sa liječnikom koji vodi kliničko ispitivanje. Većina bitnih pitanja razjašnjena je u informiranom pristanku, koji bolesnik mora potpisati prije uključenja u studiju. Neka od važnijih pitanja koja bi trebala biti objašnjena bolesniku su:

 • Koji je cilj studije?
 • Tko će biti uključen u studiju?
 • Zašto istraživači vjeruju da bi novi lijek koji se testira mogao biti učinkovit?
 • Koji oblici dijagnostike i liječenja će biti provođeni?
 • Koji su mogući rizici, nuspojave, te koristi od novog lijeka?
 • Kako sudjelovanje u kliničkoj studiji može utjecati na moj svakodnevni život?
 • Koliko će studija trajati?
 • Hoće li biti potrebna hospitalizacija?
 • Tko će platiti liječenje u studiji? Hoće li biti pokriveni moji troškovi?
 • Postoji li neki oblik praćenja bolesnika iza završetka studije?
 • Kako ću znati djeluje li studijski lijek? Hoću li dobiti konačne rezultate studije?
 • Koji će studijski tim voditi skrb o meni?

Kliničke studije mogu biti sponzorirane od strane raznih organizacija ili individualaca, poput liječnika, zdravstvenih ustanova, grupacija, volonterskih skupina te farmaceutskih kompanija, kao i nekih državnih agencija. Isto tako, studije se mogu provoditi na raznim mjestima, poput bolnica, fakulteta, ordinacija i poliklinika.

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi