Upalne bolesti crijeva – IBD (inflammatory bowel disease)

upalne bolesti crijeva – ibd inflamatory bowel dissease

Upalne bolesti crijeva je termin koji se koristi za nekoliko bolesti na neki način sličnog karaktera, a skraćeno se nazivaju IBD  (skraćenica od eng. Inflammatory Bowel Disease). Termin IBD obuhvaća dvije upalne bolesti crijeva, a to su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest koje su karakterizirane kroničnom upalom gastrointestinalnog (GI) trakta.

Koji su najčešći simptomi IBD-a?

Neki od najčešćih simptoma upalnih bolesti crijeva (IBD) su: učestali proljevi, bolovi u trbuhu, sluzavo-krvave stolice, gubitak na težini te umor.

Kako nastaje IBD?

Točan uzrok nastanka upalnih bolesti crijeva nije poznat, ali IBD je rezultat manjkavog imunosnog sustava. Zdrav imunosni sustav napada strane mikroorganizme kao što su virusi i bakterije da bi zaštitio tijelo. Kod IBD-a imunosni sustav neprimjereno reagira na okolišne okidače što uzrokuje upalu gastrointestinalnog trakta. Također postoji i genetski faktor u nastanku. Osobe koje imaju IBD u obiteljskoj anamnezi imaju veću mogućnost da razviju takav neprimjereni imuni odgovor od osoba koje nemaju.

Kako se IBD dijagnosticira?

Dijagnoza IBD je postavlja preko pretraga kao što su kolonoskopija prilikom koje se uzima uzorak biopsije kako bi se potvrdilo stanje, MR enterografija ili CT. U svrhu postavljanja dijagnoze također se uzima uzorak stolice i krvi kako bi se isključila infekcija kao uzrok proljeva odnosno potvrdila dijagnoza preko specifičnih pretraga.

Kako se IBD liječi?

U liječenju IBD se koristi više vrsta lijekova koji su više ili manje djelotvorni. Budući da kod IBD-a često niti jedna terapijska opcija nije trajno rješenje, liječenje se može sastojati iz više koraka (linija). Liječenje može biti medikamentozno odnosno lijekovima i kirurško u slučaju teških oštećenja GI trakta nastalih jakom upalom.

Lijekovi koji se koriste u liječenju IBD-a su lijekovi iz skupine kortikosteroida, aminosalicilata, imunomodulatora ili biološka terapija koja je najnovija skupina lijekova odobrena za liječenje upalnih bolesti crijeva.

U poliklinici Solmed nudimo liječenje IBD-a primjenom najnovijih metoda liječenja kao što je primjena biološke terapije poštivajući najviše standarde struke. Ukoliko se pronalazite u skupini ljudi koji boluju od IBD-a obratite nam se s povjerenjem.

Želite saznati više informacija na temu:

Upalne bolesti crijeva – IBD (inflammatory bowel disease)

Kontaktirajte nas

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi