Liječenje buloznog pemfigoida doseže fazu II/III; Blokiranje IgG antitijela pokazalo se učinkovitim!

Bulozni pemfigoid je autoimuna kožna bolest uzrokovana utjecajem IgG protutijela na antigene u subepidermalnim stanicama, koji uzrokuju upalu i stvaranje kvržica u subepidermalnom tkivu koje su sklone rupturi i razvoju suprainfekcije.

Sve to dovodi do značajnog smanjenja kvalitete života ovih bolesnika, ali i do trostrukog povećanja mortaliteta. Uzrok ovog povećanja mortaliteta je povećana osjetljivost na infekcije, ali i povećanje kardiovaskularnog rizika zbog povećane koncentracije IgG protutijela u krvi i pojačanog učinka IgG protutijela na vaskularni endotel.

Jedina terapijska opcija u ovih bolesnika je lokalna ili sustavna primjena glukokortikoida. Iako glukokortikoidi mogu kratkoročno dovesti bolest u remisiju, njihova dugotrajna primjena povezana je s nizom nuspojava i povećanjem kardiovaskularnog rizika, koji je još uvijek povećan u ovoj skupini bolesnika. Druge endogene i imunosupresivne terapije samo su djelomično učinkovite i imaju nekoliko potencijalnih nuspojava.

Lijek, koji se daje supkutano, koji blokira proizvodnju IgG antitijela, do sada se pokazao učinkovitim u liječenju mijastenije gravis, bolesti koja je također posredovana IgG antitijelima. Detaljnije, lijek je antagonist receptora za cirkulirajući IgG koji rezultira smanjenom aktivnošću IgG na glavne antigene BP180 i BP 230 uključene u razvoj bolesti.

Do sada se pokazao vrlo učinkovitim s izvrsnim sigurnosnim profilom i trenutno je u randomiziranom dvostruko slijepom ispitivanju faze II/III. Uključivanje bolesnika s buloznim pemfigoidom u ovu studiju nudi mogućnost ciljanijeg liječenja bolesti pod strogo kontroliranim uvjetima.

Zadovoljstvo nam je što sudjelujemo u ovom kliničkom ispitivanju i što smo drugo kliničko istraživačko mjesto u svijetu koje je uspješno pregledalo pacijenta s buloznim pemfigoidom u sklopu ovog novog kliničkog ispitivanja.

Želite saznati više informacija na temu:

Liječenje buloznog pemfigoida doseže fazu II/III; Blokiranje IgG antitijela pokazalo se učinkovitim!

Kontaktirajte nas

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi