Nove strategije liječenja upalnih bolesti crijeva

Woman arms on digestive system, stomach

Pacijenti koji boluju od Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa trenutno imaju puno briga, osim konstantne borbe sa simptomima svoje bolesti, moraju često biti dobro upućeni u terapijske opcije koje su im dostupne. Tim Poliklinike Solmed predvođen Dr. Dominikom Kraljem već 4 godine trudi se pacijentima ponuditi nove terapijske opcije i strategije liječenja upalnih bolesti crijeva. Također znamo kako novi lijekovi mogu biti samo dobar dodatak prirodnim lijekovima poput: optimalne prehrane (bezglutenska, LCHF, paleo prehrana), određenih dodataka prehrani i promjene životnih navika. 

Prepoznajemo nekoliko problema s kojima se susreću pacijenti u svakodnevnom životu: premalo razgovora o optimalnoj prehrani i dodacima prehrani, predugo čekanje do biološke terapije, lutanje u odabiru optimalne biološke terapije i premalo terapijskih opcija za pacijente s lokaliziranim oblicima ulceroznog kolitisa u kojih bi lokalna terapija vrlo vjerojatno bila optimalna. Na sve ove probleme smo našli odgovor, pa idemo redom. 

1. Prehrana

Mediteranska verzija LCHF prehrane je optimalna prehrana za pacijente s upalnim bolestima crijeva. To je prehrana koja se bazira na puno maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki, puno ribe i peradi, a malo crvenog mesa, značajnim smanjivanjem ugljikohidrata u prehrani, gotovo potpunom eliminacijom glutena iz prehrane, uvođenjem odličnih slastica na bazi bademovog ili kokosovog brašna bez šećera i čašom crnog vina dnevno. Ovakva prehrana se pokazala učinkovita u pozitivnim promjenama crijevnog mikrobioma u osoba sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), sindroma bakterijskog prerastanja crijeva (SIBO), a sve je više dokaza i u pacijenata koji boluju od upalnih bolesti crijeva. Uz ovakvu prehranu, dobro je dodati malo vitamina D i B kompleksa, a neće škoditi niti dodatak kurkumina. Imamo spremne detaljne upute i planove prehrane te tjedne jelovnike, sigurni smo da ćete uživati u ovoj prehrani, a i da će vaša crijeva biti sretna.

2. Sustavna biološka terapija

Ukoliko imate poteškoća s pronalaskom biološke terapije, mi Vam u tome možemo pomoći. Naime, Poliklinika Solmed je suradna ustanova na nekoliko međunarodnih istraživačkih projekata u okviru kojih možemo pacijentima besplatno osigurati biološku terapiju i sve potrebne dijagnostičke pretrage uključujući i kolonoskopiju u anesteziji. Trenutno je dostupna biološka terapija koja blokira učinak jedne molekule koja potiče razvoj upale, interleukina 23 (IL-23). O čemu je zapravo riječ? Receptori za IL-23 na T limfocitima dvostruko snažnije vežu molekulu IL-23, što znači da normalna koncentracija IL-23 u krvi može prekomjerno aktivirati T limfocite koji potom aktiviraju daljnju kaskadu koja uzrokuje Crohnovu bolest. Blokiranje ovog receptora potencijalno može spriječiti daljnju kaskadu koja uzrokuje rasplamsavanje Crohnove bolesti. Spoznaja da je zapravo preosjetljiv receptor za IL-23 glavni krivac Crohnove bolesti, dovela je i do otkrića lijekova koji ciljano blokiraju IL-23 receptore. I doista, ova skupina lijekova se pokazala učinkovitija od „zajedničkih“ inhibitora IL-12 i IL-23 u liječenju Crohnove bolesti, psorijaze, psorijatičnog artritisa i atopijskog dermatitisa. U ranijim ispitivanjima se ovaj lijek pokazao veoma učinkovit, naime 55% pacijenata je ušlo u kliničku remisiju bolesti već nakon 3 mjeseca liječenja.

3. Neučinkovitost prethodne biološke ili konvencionalne terapije 

Većina pacijenata je nažalost iskusila neuspjeh konvencionalne i/ili biološke terapije. U Poliklinici Solmed imamo opciju koja ne pribada niti jednoj od ove dvije skupine lijekova. Riječ je o posebnoj zasebnoj skupini lijekova koji blokiraju receptor S1P u limfocitima. O kakvom je lijeku zapravo riječ? Naime, upala sluznice crijeva je u pojedinih pacijenata s Crohnovom bolešću uzrokovana uglavnom limfocitima, a u drugih uglavnom neutrofilima. Lijek koji blokira receptor S1P u limfocima je dizajniran upravo s ciljem da zadrži limfocite u limfnim čvorovima i spriječi njihovo prekomjerno nakupljanje u sluznici crijeva. Unatoč činjenici da lijek “umrtvljuje” limfocite, važne stanice u obrani organizma od infekcija, isti nije povezan s većim rizikom razvoja infekcija ili bilo kakvih drugih nuspojava. Iako lijek nema većih nuspojava, nećemo ga koristiti „napamet“. Naime, pacijentima će se prvo učiniti kolonoskopija u sedaciji, kada će se uzeti uzorci upaljene sluznice crijeva. Patohistološkom analizom će se procijeniti da li je u pacijenta riječ o upali uzrokovanoj limfocitima ili neutrofilima. Ukoliko su limfociti glavni uzrok, tek tada krećemo s liječenjem. U ranijim ispitivanjima, čak 94% pacijenata je imalo kliničko poboljšanje, a 65% pacijenata remisiju bolesti nakon godinu dana terapije. Lijek se uzima u obliku tableta, terapija je dakle maksimalno jednostavna, sigurna i učinkovita.

4. Lokalizirani (lijevostrani) ulcerozni kolitis

U pacijenata koji imaju Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis koji zahvaća veliku površinu tankog debelog crijeva, sustavno liječenje (uzimanje lijeka u obliku tablete ili injekcije) je jedina logična mogućnost liječenja, jer samo tako lijek može doći do svakog bolesnog mjesta u crijevu. No ukoliko pacijent ima ulcerozni kolitis koji primjerice zahvaća samo lijevu polovicu debelog crijeva, čemu izlagati cijeli organizam potencijalnim nuspojavama lijeka, kada se lijek u tom slučaju može dostaviti na upaljeno područje i na jednostavniji način. Klizme se koriste već duže vremena u liječenju pacijenata s lijevostranim ulceroznim kolitisom, no one za sada sadržavaju uglavnom konvencionalne lijekove koji nisu pretjerano učinkoviti. Po prvi puta imamo mogućnost liječenja klizmom koja sadrži biološku terapiju. Pacijent samostalno aplicira ovaj lijek u obliku klizme svaka tri tjedna, a rezultati iz dosadašnjih ispitivanja su odlični: čak 75% pacijenata je već nakon dvije primjene lijeka imalo značajno kliničko poboljšanje. Pacijenti koji imaju lijevostrani ulcerozni kolitis u kojih je upala zahvatila više od 15 cm debelog crijeva i koji do sada nisu dobro reagirali na barem jednu liniju liječenja, kandidati su za ovu inovativnu terapiju.

U Poliklinici Solmed, liječenje pacijenta uvijek podrazumijeva holistički i individualizirani pristup. Obratite nam se s povjerenjem.

Kliknite ovdje kako biste ispunili naš upitnik i vidjeli ispunjavate li kriterije za besplatni pregled i liječenje!

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi