Multipla skleroza: Bolest i novi pristup liječenju kojim bi se mogla postići dugotrajna remisija

Nervous system image

Multipla skleroza (MS) je uzrokovana time što vaš imunološki sustav pogrešno napada dijelove središnjeg živčanog sustava, koji uključuje mozak, optičke živce i leđnu moždinu, te je glavni uzrok netraumatske invalidnosti kod mladih odraslih osoba. Još nije jasno što je uzrok, međutim, to bi mogla biti kombinacija genetskih i okolišnih čimbenika.

Iako simptomi multiple skleroze (MS) nisu striktno neposredan uzrok smrti, bolesnici s MS-om imaju statistički značajno povećanje smrtnosti u usporedbi s općom populacijom, uz smanjenje očekivanog životnog vijeka od 7-14 godina.

Znanstvenici vjeruju da su konačno stvorili pristup liječenju kojim bi se mogla postići dugotrajna remisija relapsirajućeg oblika MS-a. (najčešća vrsta MS-a)

U Poliklinici Solmed, zajedno s dr. Hrvojem Budinčevićem, ponosni smo što smo dio međunarodnog projekta kako bismo vidjeli koliko je učinkovito ovao novo liječenje. Pregledavamo, primamo i pratimo pacijente koji su uključeni u završnu fazu ispitivanja, potpuno besplatno.

Na koga MS utječe?

U trenutku pisanja ovog teksta, procjenjuje se da je 1,2 milijuna ljudi koji žive u Europi dijagnosticirana MS, iako svakih 5 minuta nova osoba dobije dijagnozu u cijelom svijetu, od čega su gotovo 70% žene.

Stanje se obično dijagnosticira u dobi od 18 do 40 godina, dok je globalna prosječna dob dijagnoze 32 godine. Trenutno najmanje 30 000 djece i adolescenata mlađih od 18 godina živi s MS-om.

Negativan utjecaj MS na tijelo ne može se dovoljno naglasiti, budući da je 80% osoba kojima je dijagnosticirana prisiljeno prestati raditi unutar 15 godina od početka bolesti.

Simptomi

Multipla skleroza može oštetiti bilo koji dio središnjeg živčanog sustava, stoga se simptomi mogu uvelike razlikovati od osobe do osobe. Simptomi nisu stalno vidljivi i mogu se mijenjati tijekom bolesti ovisno o položaju zahvaćenih živčanih vlakana. Simptomi često utječu na kretanje, vid i opće funkcije mozga. Prema Mayoclinic.com, neki od najčešćih simptoma su:

 • Utrnulost ili slabost u jednom ili više udova koja se obično pojavljuje na jednoj strani tijela u isto vrijeme, ili na nogama i trupu
 • Osjećaj električnog udara koji se javlja pri određenim pokretima vrata, osobito savijanju vrata prema naprijed (Lhermitteov znak)
 • Tremor, nedostatak koordinacije ili nesiguran hod
 • Djelomični ili potpuni gubitak vida, obično na jedno po jedno oko, često s bolovima tijekom pokreta oka
 • Dugotrane dvoslike
 • Zamagljen vid
 • Nerazgovijetan govor
 • Umor
 • Vrtoglavica
 • Trnci ili bol u dijelovima tijela
 • Problemi sa spolnom funkcijom, radom crijeva i mjehura

 

Važno je napomenuti da se simptomi mogu pojaviti i zatim nestati tjednima. mjesecima, ili godinama prije sljedećeg “napada”. Mnogi pojedinci pate od pogoršanja intenziteta simptoma kako bolest napreduje.

Kada posjetiti liječnika?

Ako se bilo koji od gore navedenih simptoma pojavi bez valjanog razloga, osobito ako se dogodi više puta, odmah se javite liječniku.

Stigao je novi pristup liječenju!

Poliklinika Solmed blisko surađuje s dr. Hrvojem Budinčevićem na inovativnom liječenju multiple skleroze, za koje se vjeruje da postiže dugotrajnu remisiju relapsno-remitirajućeg oblika MS-a.

Ovaj lijek rješava veliki problem koji imaju prethodni lijekovi s istim ciljem, budući da su molekule dizajnirane jedinstveno za ciljanje problematičnog dijela imunološkog sustava, a također se očekuje da budu učinkovitije.

Lijek je testiran na sigurnost u visokim dozama u prvoj fazi testiranja i nije pokazao nikakve nuspojave, što je dovelo do opreznog optimizma među liječnicima i znanstvenicima uključenim u projekt s početkom faze 2/3.

Ako želite rano pristupiti ovom liječenju, ispunite naš upitnik kako bismo vidjeli ispunjavate li kriterije. Pregledi i liječenje u ovom ispitivanju nude se potpuno besplatno.

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi