Kako smanjiti šanse za razvoj Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije

Alzheimerova bolest je razarajuća bolest koja može oduzeti čovjekova sjećanja, sposobnost komunikacije, pa čak i osobnost.

Dobra vijest je da postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili Alzheimerovu bolest ili usporili njezin napredak.

Može se reći da svi želimo profinjeno stariti, ali većina nije sigurna kako.

Kako spriječiti propadanje tijela i uma prilikom starenja?

Dobra vijest je da postoji sedam glavnih stupova prevencije i nekoliko ideja kako ih uključiti u svoj svakodnevni život!

Prvi stup: Ostanite fizički aktivni

Ostati tjelesno aktivan jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo i um. Kada redovito vježbate, ne samo da održavate Vaše srce zdravim, već također pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti poboljšavajući cirkulaciju i oksigenaciju mozga.

Odlazak u umjereno intenzivnu šetnju ili pronalaženje partnera ili grupe za bavljenje sportom idealni su načini da ostanete aktivni. Prema Alzheimerovom društvu, idealno je svaki tjedan raditi najmanje 150 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta. (Umjereni intenzitet prepoznaje se bržim disanjem i osjećajem zagrijanosti)

Drugi stup: Hranite se zdravo

Zdrava i uravnotežena prehrana još je jedan važan aspekt prevencije Alzheimerove bolesti. Zapravo, uravnotežena prehrana jedan je od glavnih čimbenika u prevenciji mnogih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i mnoge vrste demencije.

Mediteranska prehrana se obično smatra jednom od najuravnoteženijih načina prehrane. Prema Alzheimerovom društvu, mediteranska prehrana slijedi ove upute:

 • U većinu obroka uključite hranu bogatu škrobom od cjelovitog zrna – na primjer, kruh od integralnog brašna, rižu i tjesteninu.
 • Jedite više voća, povrća, mahunarki (na primjer, grah, grašak i leća) te orašastih plodova i sjemenki.
 • Jedite manje crvenog mesa – na primjer govedinu i janjetinu, a posebno prerađeno meso poput kobasica i slanine.
 • Redovito jedite ribu – osobito masne vrste poput lososa i skuše. Međutim, pokušajte ograničiti konzumaciju pohane ribe ili ribe u komadićima koja je bogata nezdravim masnoćama.
 • Pokušajte odabrati mliječne namirnice s niskim udjelom masnoće kad god je to moguće.
 • Za kuhanje i umake koristite biljna ulja – na primjer, maslinovo i repičino ulje. Pokušajte izbjegavati čvrste masti poput maslaca ili masti.
 • Ograničite količinu soli u prehrani – pokušajte ne jesti više od 6 g (oko čajne žličice) dnevno.
 • Nastojte napraviti slatku hranu samo kao povremene poslastice – poput peciva, slatkiša, keksa, kolača i čokolade.
 • Konzumirajte alkohol umjereno (idealno uz hranu) – ako već ne pijete alkohol, pokušajte ne početi.

Treći stup: Recite ne pušenju

Prestanak pušenja poboljšat će cirkulaciju što koristi cijelom tijelu, uključujući i mozak. To može smanjiti nakupljanje plaka koji je glavni uzrok Alzheimerove bolesti. Vaš liječnik vam može dati preporuke o najboljim načinima za prestanak pušenja.

Nikada nije kasno prestati pušiti, svaki dan pušenja povećava šanse za razvoj bolesti u budućnosti.

Četvrti stup: Pijte umjereno

Smanjenje unosa alkohola također može pomoći poboljšanju cirkulacije i smanjenju upale u mozgu što sprječava da se kognitivno oštećenje kasnije razvije u potpunu demenciju. Visoka konzumacija alkohola oštećuje više organa i povećava vjerojatnost razvoja više zdravstvenih problema.

Preporučujemo da smanjite konzumaciju alkohola na jedno piće (jedno pivo ili jednu čašu vina) dnevno. Ako konzumirate alkohol, pazite da povećate unos vode barem za istu količinu.

Peti stup: Družite se

Društvena aktivnost vrlo je važan dio prevencije kada je u pitanju demencija. Aktivnosti kao što su grupni sportovi, druženje s prijateljima i obitelji, pridruživanje razredima za učenje nove vještine najbolji su načini da budete društveno aktivni. Igranje igara poput šaha ili kartaških igara također je fantastičan način da ostanete mentalno i društveno aktivni.

Šesti stup: Mentalni trening

Osim grupnih igara i aktivnosti, trebali biste ostati i sami mentalno aktivni. Rješavanje zagonetki ili križaljki, čitanje knjiga i sviranje instrumenta način su da ostanete mentalno aktivni kada ste sami. Još jedna vrlo učinkovita mentalna aktivnost je igranje računalnih ili mobilnih igrica.

Sedmi stup: Redovito provjeravajte svoje zdravlje

Odlazak na redovite zdravstvene preglede trebao bi biti dio života svake osobe. Kako starite, važno je redovito posjećivati ​​liječnika jer se povećava mogućnost razvoja zdravstvenih stanja, od kojih mnoga povećavaju rizik od demencije.

Rani znakovi bolesti obično se otkrivaju već u Vašim srednjim 50-im godinama. Prema Udruzi za Alzheimerovu bolest, jedno ili više od sljedećeg može ukazivati ​​na rane znakove Alzheimerove bolesti:

 • Gubitak pamćenja
 • Poteškoće u komunikaciji, kao što je prisjećanje riječi ili imena
 • Poteškoće s navigacijom. To može uključivati ​gubljenje u vožnji do poznatih mjesta ili gubljenje na novom mjestu.
 • Poteškoće s identificiranjem trenutačnog datuma ili lokacije
 • Poteškoće s računanjem, kao što je zbrajanje jednostavnih iznosa ili plaćanje računa.
 • Poteškoće s organizacijom, kao što je praćenje kućnih računa ili stvari za kupovinu.
 • Poteškoće s vođenjem kućanstva, kao što je gubljenje stvari ili poteškoće u pronalasku  predmeta na njihovom uobičajenom mjestu
 • Osjećaj nezainteresiranosti za obitelj i prijatelje (što se može zamijeniti s depresijom).
 • Razdražljivost (osobito ako je poremećena rutina).

Ispunite naš upitnik odmah, a mi ćemo Vas kontaktirati s rezultatima. Odmah ćete znati postoji li mogućnost da spadate u ranu fazu Alzheimerove bolesti, te kako si pomoći u tom slučaju!

(Upitnik možete ispuniti i uz pomoć druge osobe).

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi