Ulcerozni kolitis

Pacijenti koji unatoč svojoj redovnoj terapiji imaju prisutne simptome ulceroznog kolitisa koji zahvaća samo lijevi kolon.

Lijek: riječ je o lijeku koji ima imunomodulatorni učinak na epitelne stanice debelog crijeva, preko kojih se ostvaruje smirivanje upale u sluznici debelog crijeva. U prethodnom ispitivanju faze 2, ovaj lijek je u pojedinih pacijenata doveo do kompletne remisije već nakon dvije primjene.

Način primjene lijeka: primjenjuje se u obliku klizme svaka 3 tjedna. Isprva će pacijenti sami aplicirati klizmu u Poliklinici uz pomoć osoblja, a potom će ju sami aplicirati kod kuće.

Trajanje i dizajn ispitivanja: najmanje jedna godina. Dvije trećine pacijenata će prvih 6 tjedana dobivati pravi lijek, a jedna trećina će dobivati placebo. Nakon prvih 6 tjedana, svi pacijenti dobivaju pravi lijek i nastavljaju ga primjenjivati dok god je lijek učinkovit.

Zašto sudjelovati u ispitivanju?

  • Jedinstvena prilika za liječenje ulceroznog kolitisa s klizmom čime se izbjegavaju nuspojave i potencijalno štetni učinci na organizam.
  • Svim pacijentima će se učiniti kolonoskopija u anesteziji uz široku laboratorijsku i mikrobiološku obradu, a učinkovitost liječenja će pratiti vrhunski stručnjak gastroenterolog s velikim iskustvom u liječenju upalnih bolesti crijeva.

Osobe koje JESU potencijalni kandidati za sudjelovanje:

  1. Simptomi ili znakovi sukladni s aktivnim srednje teškim do teškim LJEVOSTRANIM ulceroznim kolitisom (nije neophodno raditi kolonoskopiju prije dolaska na prvi razgovor s našim liječnikom).
  2. Pacijenti koji su uzimali bilo koju terapiju za ulcerozni kolitis kroz najmanje 3 mjeseca i nisu postigli dovoljno dobar učinak terapije.

Osobe koje NISU kandidati za sudjelovanje u ispitivanju:

  1. Planirani kirurški zahvat u narednih 6 mjeseci.

Početak uključivanja pacijenata: rujan 2022.

Završetak uključivanja pacijenata: nepoznato.

Newsletter

Primajte redovite obavijesti o našim djelatnostima i novostima u liječenju.

Besplatni pregledi