Liječenje terapija Crohnova bolest monoterapija

Lijek: Ispitivani lijek blokira receptor za IL-23 koji je prepoznat kao važan dio upalne kaskade u upalnim bolestima crijeva i već se koristi u liječenju psorijaze. Radi se o isključivo supkutanoj primjeni novije verzije već etabliranog lijeka poznatog po dobroj učinkovitosti i odličnom sigurnosnom profilu.

Način primjene lijeka: Primjenjuje se u obliku supkutanih injekcija svaka 4 tjedna.
Trajanje i dizajn ispitivanja: Prva dva mjeseca pacijenti će dobivati ili placebo ili lijek, a u nastavku će svi pacijenti dobivati lijek dok god lijek ima zadovoljavajuću učinkovitost.

Zašto sudjelovati u ispitivanju?

Svim pacijentima će se učiniti kolonoskopija u anesteziji uz široku laboratorijsku i mikrobiološku obradu, a učinkovitost liječenja će pratititi vrhunski stručnjak gastroenterolog s velikim iskustvom u liječenju upalnih bolesti crijeva. Prilika za liječenje najnovijom terapijom koja u dosadašnjim ispitivanjima nije imala značajnijih nuspojava i od koje se očekuje visoki stupanj učinkovitosti.

Osobe koje JESU potencijalni kandidati za sudjelovanje:

  1. Simptomi ili znakovi sukladni s aktivnom srednje teškom do teškom Crohnovom bolešću (nije neophodno raditi kolonoskopiju prije uključivanja u ispitivanje).
  2. Pacijenti koji su uzimali ili uzimaju biološku terapiju barem jednim lijekom kroz najmanje 3 mjeseca.

Osobe koje NISU kandidati za sudjelovanje u ispitivanju:

Pacijenti koji su operirani zbog Crohnove bolesti u posljednjih 6 mjeseci ili se planira kirurški zahvat u sljedećih 6 mjeseci.

Početak uključivanja pacijenata: Travanj 2022.
Završetak uključivanja pacijenata u ispitivanje: Do popunjavanja predviđene kvote.